Sinds een jaar schotelt chef Michiel den Hartogh onze members dagelijks verse en verrassende lekkernijen voor. Wij vroegen hem iets te vertellen over zijn wereld. En dus neemt Michiel je mee in de wondere wereld van de Afrikaanse (nu ook Haarlemse) Spekboom.

Michiel: “Naast mijn kookverslaving en dus de grote behoefte om zo veel mogelijk lekkere dingen te maken in de keuken, voel ik mij erg aangetrokken door de natuur, ons milieu en alles wat er leeft, groeit en bloeit. Dat is natuurlijk erg goed te combineren met mijn andere hobby’s.”

‘De Spekboom’
“De Spekboom is een van de nieuwe eetbare planten in de kruidentuin van Zaamen. Een bijzondere vetplant die ik ben tegengekomen tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika. Ik woonde en werkte toen een tijd in Franschhoek, wat vroeger ‘Olifantshoek’ heette, toen daar nog wilde olifanten leefde. De andere Afrikaanse bijnaam voor deze Spekboom, die eigenlijk een grote struik is, is dan ook ‘Olifantskos’, vrij vertaald ‘Olifantenvoer’. Het is dan ook nog steeds een van de favorieten op het menu van de Olifant. Ze eten er het liefst de bovenste blaadjes van en dan zo’n 200 kg per dag!

Een andere bijzondere wetenswaardigheid en belangrijke eigenschap van deze ‘boom’ is, is dat ie waarschijnlijk een van de grootste en sterkste milieuherstellers zou kunnen zijn! De plant kan zo’n 4,2 ton kooldioxide opnemen per jaar en dat dan omzetten in zuurstof en vastgelegde koolstof. Dit is een factor 10 meer dan gebruikelijk in een tropisch regenwoud.

De ‘Portulacaria afra’ – de wetenschappelijke naam voor spekboom –  wordt in Afrika sinds jaar en dag ook gegeten door de bevolking. Het is gezond en heeft een bijzondere structuur. De smaak is te vergelijken met citrus, heeft een goeie bite en dus ook wat zacht en zurig.

De blaadjes zijn heerlijk verfrissend in een salade, maar ook goed te combineren met rauwe of gegrilde vis.

De plant leeft oorspronkelijk in het zuiden van Afrika, de Karoo, de West- en Oost-Kaap, maar dus nu sinds een aantal jaren ook in en rond Haarlem. Het klinkt misschien gek uit mijn mond maar ik geloof niet in ‘een druppel op een gloeiende plaat’. Ik ga voor ‘alle beetjes helpen’! Dat is dus ook een van de redenen dat ik deze plant meegenomen heb uit Zuid-Afrika.

Dus: iemand interesse in een gestekt stukje Spekboom?