ROMIGE SOEP VAN DE AARDPEER
6-8 personen
Ingrediënten
25 gram roomboter
1/2 teen knoflook, geplet
1/2 witte ui, fijngesneden
750 gram aardperen, geschild en in gelijke blokken gesneden
1 l blanke groentebouillon 1)
250 g room
Peper en zout naar smaak
Smelt boter in de pan en ‘zweet’ de knoflook en ui even aan. Doe de aardpeer erbij en laat even bakken. Blus af met de groentebouillon. Kook dit zachtjes tot de aardpeer helemaal gaar is. Haal de pan van het vuur en draai de soep met de staafmixer glad. Maak daarna af met room en op smaak met peper en zout.
Dien op met fijngesneden bieslook en een takje kervel of wat vers geschaafde wintertruffel2).
1) Blanke groentebouillon
1 winterpeen
1 1/2 witte ui
1/2 knolselderie
1 prei, alleen het witte en lichtgroene gedeelte
handje bladpeterselie
takje tijm
takje rozemarijn
2 teentjes knoflook
2 kruidnagel
4 blaadjes laurier
wat foelie
1 1/2 l water
Snij winterpeen, ui, knolselderie en prei grof. Zet dit samen met de kruiden en koud water op. Laat anderhalf uur sudderen en zeef daarna en laat nog wat inkoken tot ongeveer 1 liter.
2) Wintertruffel is te koop bij de betere delicatessenzaken, zoals in Haarlem bij Bourgondisch Latiefstyle in de Koningstraat.